Flicka överdoserade på behandlingshem

En ung flicka omhändertogs och hamnade på ett behandlingshem för unga. Där lyckades hon, två gånger, överdosera narkotikaklassad medicin.

I november fördes den unga flickan akut till Kärnsjukhuset i Skövde. Där kunde läkare konstatera att hon överdoserat narkotikaklassad medicin, samtidigt som hon vårdades på behandlingshemmet.

Nu har det hänt igen. Samma flicka lyckades kommer över en större dos läkemedel inne på behandlingshemmet, även denna gång slutade det så illa att hon fick föras akut till sjukhus för vård.

– Den här flickan har ju på behandlingshemmet kunnat komma åt medicin som hon har intagit. Vi ser att det funnits en fara för flickans säkerhet säger Maria Söderberg, verksamhetschef på barnkliniken på Skaraborgs sjukhus, som anmält behandlingshemmet.

Karin Zöögling är föreståndare på Västgötakollektivet, som äger behandlingshemmet Slättängshammar i Mullsjö.

– Det är olyckligt, att man tränger sig förbi en vuxen som står för att dela ut medicin och att man med våld tillförskaffar sig något. Vi har fått vidta ytterligare åtgärder för att det inte ska kunna ske, säger Zöögling.

Behandlingshemmet Slättängshammar ingår i Stiftelsen Västgötakollektivet, som ägs av Riksförbundet mot alkohol- och narkotikamissbruk tillsammans med landstinget.

Där placeras ungdomar som samhället bedömt måste omhändertas för att de är farliga för sig själva eller sin omgivning.

Att en ung flicka, i en sådan miljö, lyckas kommer över medicin som kan ge mycket allvarliga skador vid överdosering måste utredas, anser Maria Söderberg, som nu anmält händelsen till länsstyrelsen.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".