HAMMARGÅRDEN

Extra bevakning efter skatteskulder

Värnamo kommun har nu satt extra bevakning på det hårt kritiserade familjeföretaget Hammargården.

Samtidigt som jordbruksföretaget Hammargården utanför Värnamo har utnyttjat utländsk arbetskraft som fått jobba 60-timmarsveckor till låga löner, som Nyheterna berättade om före jul, så har man haft problem att betala för sig.

Från oktober år 2007 till april förra året, alltså under ett halvt års tid, låg Hammargården efter med inbetalning av olika skatter som arbetsgivaravgifter och moms. Som mest låg man efter med en kvarts miljon kronor i slutet av 2007, visar Skatteverkets uppgifter som Nyheterna begärt ut.

Under sex månaders tid fick Skatteverket, månad efter månad skicka förfallen skatt vidare till kronofogden. Efter kraven från kronofogden betalade Hammargården, bara för att sedan få nya skulder. Inget ärende gick dock till indrivning, men när familjeföretaget inte ens klarar att betala in skatt i tid, ja då har man stora problem med sin ekonomi.

Hammargården levererar mat till både landsting och kommuner i länet och Värnamo kommun har nu satt extra bevakning på företaget för att plötsligt inte stå utan mat till skolor och äldreboenden, berättar Harriet Forsberg som är upphandlingschef på Värnamo kommun.

- Vi har dem under kontroll, men jag kan inte se något som är alarmerande. De har dåligt med likvida medel, säger Forsberg. 

Svårt med insyn
Att ta reda på hur det egentligen är ställt med Hammargårdens ekonomi, ja det går inte. Hammargården drivs av familjen Brånalt som en sambruksförening - en mycket ovanlig form av ekonomisk förening som det finns bara elva av i hela landet, enligt Bolagsverket.

Här finns inga krav på att lämna in årsredovisningar till exempel. Det är bara familjen Brånalt själv som har insyn och som vet hur det egentligen står till med ekonomin.

- Därför så finns det inga möjligheter att begära ut mer än vad vi gjort idag. Det finns inte några bokslut som man kan titta på, säger upphandlingschefen Harriet Forsberg.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".