"Ut med det som förstör" är budskapet från idrotten.

Nu ska idrotten bli trevligare

Idrotten kraftsamlar nu för att få bort en del av det som inte hör till idrotten - som skrikande föräldrar, svärande ledare och obcena gester från spelare. Den småländska idrotten ska bli trevligare.

– Det måste till någon ändring för att vi ska kunna få framtida domare, säger Håkan Grahn Gustavsson, som är elitdomare i innebandy. Han har varit med om att domare slutat på grund av att stämningen på och kring planen varit för dålig.

Att domare inte vill döma är ett problem som Smålandsidrotten vill bli av med.

Oavsett vilken sport det än gäller så känns scenen igen - övertända föräldrar, arga tränare och förbannade spelare. Det där med den fostrande idrotten känns inte alltid som en realitet och känslan hos de stora idrotterna är att stämningen blivit råare de senaste åren.

– Toleransnivån har plötsligt blivit ganska hög. Man får bete sig lite hur man vill, istället för som tidigare då man fick skämmas om man sa något. Ta toleransen mot domare, det ska inte vara något snack, säger Kicki Sigfridsson som är bandyspelare i IFK Nässjö och landslaget.

Nu kraftsamlar de sex största bollsporterna i Småland - fotboll, ishockey, innebandy, bandy, handboll och basket för att filtrera. Under parollen ”Vi älskar idrott och är stolta över vår sport” ska 550 föreningar samlas.

– Det handlar om att föra ut budskapet om den positiva idrotten. Det handlar om att väcka diskussionen med spelare, föräldrar och tränare om på vilket sätt man ska uppträda, säger Rickard Strandberg, som är verksamhetsledare på Smålandsidrotten.

David Westh
david.westh@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".