Henrik Ljungberg är polis i yttre tjänst i Jönköping och han menar att situationen har blivit ohållbar. Foto: Jenny Almlöf/SR
krismöte i Jönköping

Poliser i uppror mot ledningen

Ett uppror har växt fram hos länets poliser mot den egna ledningen. På onsdagskvällen blev förtroendekrisen ett faktum, när polisen från hela länet samlades till krismöte i Jönköping.

- Katastrofen är inte långt borta, sa Henrik Ljungberg, polis i yttre tjänst, en av de många poliser som samlats i Per Brahegymnasiets lokaler i Jönköping.

Tillsammans med sina fackliga företrädare mötte de representanter ur polisledningen för att säga ifrån ordentligt.

Det största problemet är att polismyndigheten är alldeles för toppstyrd. Beslut inom de olika verksamheterna tas av de högsta cheferna, som inte alls är insatta i verksamheten. Det leder till felaktiga beslut och ett dåligt polisarbete, menar Henrik Ljungberg.

- När besluten ska genomföras så stämmer det inte överens med vad som gäller i verkligheten. Detta är det enda man prata om på jobbet. Det är väldigt mycket negativ energi och man kan inte utföra sitt jobb på bästa sätt och det går ju ut över medborgarna, säger Henrik Ljungberg.

För att vända situationen ställs nu en rad krav för att poliserna och de civilanställda inom polisen runtom i länet ska kunna göra sitt jobb ordentligt. Modernare ledarskap och bättre kommunikation mellan polisstyret och verksamheterna är ett av kraven.

- Vi måste ha en bättre kommunikation och delaktighet och att vi får känna att vi kan jobba tillsammans och det tror vi kommer att ske, säger Anne-Chatrine Brandt, ordförande i fackförbundet ST inom polisväsendet i länet.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".