landstinget

Vården följer inte regler för HIV-test

Flera vårdcentraler i länet bryter mot lagen och låter inte den som vill HIV-testa sig vara anonym, trots att man har rätt till det. Det visar en rundringning som Sveriges Radio har gjort.

- Det kan finnas ett antal som är smittade och som skulle ha fångats upp, så därför är det allvarligt, säger Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.

På Eksjö vårdcentral kan man inte vara anonym vid ett HIV-test. Detta trots att det står i patientdatalagen att man har rätt till att vara anonym vid tester av HIV-infektion.

Men Eksjö vårdcentral är inte den enda vårdcentralen i länet där man inte kan vara anonym. På Vaggeryds vårdcentral gäller samma regler. Även på STD-kliniken i Jönköping.

Fastän journalerna och proverna på vissa håll är anonyma, så är det vid tidbokningen som sjukvården kräver att man lämnar sitt namn, adress och personnummer.

Men det är inte okej. Enligt Socialstyrelsen ska det räcka med att man får en sifferkombination när man anmäler sig för ett test och när provsvaren kommer hämtar man de med hjälp av samma sifferkod.

Problemet med anonymitet vid HIV-test är utbrett i hela landet. Sveriges Radios kartläggning visar att 6 av 10 vårdcentraler inte tillgodoser fullständig anonymitet vid provtagning. Det måste nu rättas till, tycker Socialstyrelsen.

- Vi förebereder ett förtydligande av regelverket, säger Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".