Kommunstyrelsens ordförande LarsÅke Magnusson (KD). Foto: Karin Malmsten/SR
GNOSJÖ

Gnosjö har högst arbetslöshet i länet

I dessa hårda tider råder omvända världen för Gnosjö kommun. Gnosjö har nu högsta arbetslösheten i länet efter att ha varit kända för att ha haft låg arbetslöshet. Och invandrare som talar svenska dåligt är hårdast utsatta.

I Gnosjö där många företag är underleverantörer till fordonsindustrin, så är nu arbetslösheten 4,6 procent och 286 personer. Och då är inte de varslade medräknade som inte har blivit arbetslösa ännu. Kristdemokratiska kommunalrådet LarsÅke Magnusson:

-Ja det är en situation som vi inte är riktigt vana vid. Det är klart att det ger anledning för oss att fundera på vad kommunen kan göra. 

Utav de arbetslösa har 125 personer med invandrarbakgrund. Det är nästan 44 procent. Dvs invandrarna är klart överrepresenterade bland de arbetslösa, eftersom andelen invandrare i Gnosjö uppskattas till ca 28 procent. Det brukar ofta sägas, att i Gnosjö, är det de invandrare som talar sämst svenska, som blir arbetslösa först. Eftersom ropet efter arbetskraft har varit så stort, så har de fått jobb utan att kunna prata svenska ordentligt. Och LarsÅke Magnusson bekräftar:

- Ja, det stämmer nog ganska bra just nu. Därför har vi redan beviljat extra pengar, för språket är en viktig del för att kunna komma tillbaka ett arbete.

700 000 kr dvs 1,6 lärartjänst har nu beviljats som extrapengar till barn- och utbildningsnämnden för att användas till mer Svenska för invandrare, SFI. Utöver det görs flera olika utbildningsinsatser bl a tillsammans med grannkommunerna Gislaved och Värnamo.

Dessutom har Gnosjö kommun haft ett möte med föreningar och kyrkor för att tillsammans hitta vägar och idéer till sysselsättning för de arbetslösa. Till det mötet kom 33 representanter. Nu planerar kommunen att samordna den viljan från ideella krafter för att hitta uppgifter till de arbetslösa.

Reporter Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".