Erik Gaude är projektledare för återvinnings-insamlingen. Foto: Jimmy Karlsson/SR
Jönköping

Felsorterade sopor kostar miljoner

Slarv med sopsorteringen kostar Jönköpings kommun flera miljoner kronor i onödan.

Tekniska kontoret har undersökt 400 kilo brännbara sopor från hushållen i Bankeryd och hela 30 procent var avfall som egentligen skulle lämnats på återvinningsstationen.

– Jag sorterar matavfallet, men resten åker i vanliga soppåsen, säger villaägaren Lennart Svensson från Bankeryd - en av dem som sorterar fel.

Det är pappersförpackningar och mjukplast, som åker i facket för brännbara sopor istället för till återvinningsstationen där de hör hemma. Det visar en plockanalys som tekniska kontoret vid Jönköpings kommun gjort bland de hushåll i Bankeryd, som sorterar matavfall för sig.

Om det är lika illa i hela kommunen innebär det en extra kostnad på 4,5 miljoner kronor. En onödig utgift, enligt Erik Gaude, som är projektledare för återvinningsinsamlingen.

– Vi betalar alltså mer för sophanteringen än vad som egentligen behövs och det är ju pengar man kunde haft roligare för.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista