Krockkuddetjuvarna slog till när polisen hade stormöte

Polisen kan ha missat ett gyllene tillfälle att klara upp stöldvågen av krockkuddar i länet.

Samtidigt som 400 poliser satt i protestmöte mog sin ledning tipsade Jönköpingsbon Jonny Görsberg om misstänkta tjuvar. Men då fanns ingen polis att skicka.

– Man blir ju frustrerad, man tror ju inte det är sant. Jag menar, få ett sånt svar. Polisen sa, nä det är mycket idag så det funkar inte riktigt, säger Jonny Görsberg.

Jonny Görsberg bor på Ekhagen i Jönköping, ett område som drabbats hårt av stölder. Jonny har själv bestulen på krockkudden två gånger på kort tid och för att slippa drabbas en tredje gång är han numera mycket vaksam. I onsdags kväll fick han se något som verkade mycket misstänkt.

– Jag sitter vid datorn här och ser ut över gatan och bilen. Det var mörkt ute. Två cyklar och en mörk bil såg jag. De cyklade fram och tillbaka på gatan, en med kapuschong och en utan, säger Jonny Görsberg.

Samtidigt som Jonny ringde och larmade fanns över 400 av länets poliser på stormöte i Jönköping för att vädra sitt missnöje mot ledningen. På mötet fanns poliser som var i tjänst, men beskedet Jonny fick var att det inte fanns några poliser att skicka. Men det hade behövst, menar Jonny Görsberg.

– Det var okända människor som jag aldrig har sett innan som var här och luskade och höll på. Det var onormalt beteende, säger Jonny Görsberg.

En polis som vill vara anonym och som har god insyn i utredningen om airbagstölderna blir upprörd när han får höra att ingen patrull skickades och säger till Nyheterna att såhär får det absolut inte gå till.

Björn Dahlbäck är chef för polisens länskommunikations central, såhär säger han om varför ingen polis skickades till Ekhagen.

– Jag har inte pratat med den operatör som tog emot det här. Det kommer jag göra efteråt och höra hur hon har uppfattat det här. Om det här nu hade varit den delen som hade gjort att man hade gripit ett antal airbagtjuvar så är det ju oerhört beklagligt. Det är ju en av de saker som är mest angelägna just nu, säger Björn Dahlbäck.

Reporter David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista