De tvingas till socialen

Många av de som väntar på pengar hos Försäkringskassan tvingas nu söka sig till socialen och till kyrkan. Det är Försäkringskassans långa väntetider som gör att många tvingas söka ekonomisk hjälp på annat håll.

– Människor vet inget, de får inga besked och de har inga pengar, säger Birgitta Janalm, diakon vid Svenska Kyrkan i Jönköping.

Försäkringskassan genomgick förra året en omorganisation över hela landet som har resulterat i mycket långa väntetider för alla de sjukskrivna eller föräldralediga som ska få ut sina pengar.

Många kommer och knackar på diakon Birgitta Janalms dörr, men det desperata läget har gått så långt att fler tvingas söka sig till socialen för att kunna få pengar till mat och hyra.

Flera socialkontor i länet som Nyheterna pratat med vittnar om att köerna blivit längre inte bara på grund av lågkonjunkturen utan också för att Försäkringskassan inte betalar ut pengarna i tid.

– Det är olyckligt både för den enskilde och för vår arbetssituation, säger Krister Persson, chef för försörjningsstöd i Gislaved.