Att arrendera ut mark till vindkraftbolag kan ge stora intäkter men det är viktigt att granska avtalen noga. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
vindkraft

Markägare varnas för snabba vindavtal

Många markägare skriver alltför lättvindigt under när företag kommer och vill hyra mark till vindkraftverk. Det säger Sören Dahl på LRF Konsult som uppmanar markägarna att granska avtalen noga.

- Det är mycket viktigt, det är långa kontrakt man skriver så det är viktigt att man vet var där står, säger energirådgivaren på LRF Konsult Sören Dahl.

Efter regeringens beslut om att det ska satsas på vindkraft i Sverige så har branchen exploderat. Idag finns det ett 80-tal projektörer ute i landet, allt från enmansföretag till stora koncerner, vilka behöver markytor för att kunna starta vindkraftverk.

Och dom som äger mark i områden där det blåser bra kan räkna med att bli kontaktade och erbjudna ett avtal,  som är lätt att falla för, säger Sören Dahl.

- När en projektör kommer ut kan de visa på bra kalkylunderlag, säger han.

Men vad man kanske glömmer i hastigheten är att avtalet gäller för lång tid och kanske för kommande generationer

- 25-30 års kontrakt handlar det om, säger Sören Dahl.

Vad händer när kontraktet upphör, hur fungerar uppsägningsklausulen, är arrendet marknadsanpassat? Det är faktorer att ta hänsyn till menar Sören Dahl.

- Vi försöker informera och granska avtal från projektörer, säger han.

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se
 

R

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista