1 av 2
Det har varit torghandel på Västra torget i decennier. Foto: Jessica Sonelius
2 av 2
Alla möjliga och omöjliga prylar finns i stånden på Västra torget. Men nu höjs röster om att prylarna ska säljas på Tändsticksområdet istället.
jönköping

"Rör inte vårt torg"

Förslaget om att flytta torghandeln i Jönköping väcker starka känslor. Senaste tiden så har ju röster höjts för att flytta marknaden från Västra torget till Tändsticksområdet.

- Det ska vara där det är nu, säger Ondina Cah.

I decennier så har det varlit torghandel om lördagarna på Västra Torget i Jönköping. Och också den här lördagen strövar folk omkring med påsar bland stånden där det säljs allt från marmeladburkar till fårskinnstofflor.

Under senaste tiden har det höjts röster för att vi ska ströva ett stenkast bort istället, att torhandeln alltså ska flyttas, och det till Tändsticksområdet. Bland annat för att den delen av Jönköping behöver leva upp. Men här på torget idag är folk skeptiska till förslaget.

- Vill dom ha bort torget då är förslaget utmärkt, säger Bertil Wiklander som började sälja fisk här på torget för tio år sen.

Reporter Jessica Sonelius
 Jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista