Foto: Björn Larsson Ask/Svd/Scanpix

GPS hittar hjärtstartare

Det blir allt vanligare att det placeras ut livräddande hjärtstartsutrustning runt om i samhället och nu är ett register över var någonstans dom finns på väg att tas fram.

Ulrika Hammargård på Civilförsvarsförbundet hoppas att SOS Alarm men också privatpersoner inom ett år ska kunna veta var närmaste hjärtstartare finns.

- Tanken är att den som har en gps ska kunna lägga in koordinater var en hjärtstartare kan finnas. Det kan vara bra för den som vet att man har en hjärtsjuk i familjen, säger hon.

Försäljningen av defibrillatorer eller hjärtstartare som det numera kallas har tagit fart dom senaste två,tre åren då blivit tillåtet för vem som helst att använda den enklare utrustningen.

En av dom större tillverkarna i landet sålde till exempel nästan 500 hjärtstartare till andra aktörer än sjukvården förra året. Och det finns idag flera tusen hjärtstartare på allmänna platser som gallerior men också på företag och hos idrottsföreningar.

Civilförsvarsförbundet har tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning börjat ta fram ett register över var alla finns så att till exempel SOS Alarm ska kunna hänvisa hjälpsökande i väntan på att ambulansen kommer.

- Vi hoppas att det kan gå så fort som möjligt men det handlar om det praktiskt tekniska så det blir säkert och tryggt för alla, säger Ulrika Hammargård.
Reporter Tobias Sandblad
 tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista