Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Många virus i luften

Om du känner dig hostig, febrig och snuvig är det kanske inte så konstigt. Just nu, så här i början av året, är det många virussjukdomar som rör sig i omlopp.

- Vi har åkt på influensan och lite annat smått och gott som ont i magen och kroppen, säger Andreas Sehler från Barnarp som tillsammans med sin familj är några som drabbats.

Det råder högsäsong för virussmittor nu när det är vinter och vi är inne mer och umgås nära andra människor. Det är influensavirus, magsjukevirus, förkylningsvirus och så vidare och på platser där det finns många barn så sprids smittorna. Det har bland andra Linda Lundberg märkt av.

- Jag jobbar på fritids och där har det varit mycket barn borta, det har varit både kräksjukan och feber, säger hon.

Den här dan leker Noel med syskon och pappa i Stadsparken i Jönköping. Men han har nyligen varit sjuk.

- Jag hade kräksjuka, det var tråkigt, säger Noel.

På jourcentralen i Jönköping har man fått en hel del samtal i helgen. En del äldre eller små, små barn kan behöva vård, men annars är det vätska och alvedon som gäller hemma och så småningom försvinner dom flesta virussjukdomar av sig själva och dom sjuka frisknar till.

- Nu har dom varit friska i en vecka, nu får vi hoppas att dom håller sig friska. Jag tar i trä här nu..., säger Andreas Sehler.

- Vad säger du om det kommer tillbaka nu då?

- Då blir jag arg, det orkar jag inte med nu, säger Andreas Sehler.

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista