jönköping

Socialkontor stänger för att komma i kapp

Trycket på socialtjänsten i Jönköping, när det gäller barn som far illa, är så stort att barn- och ungdomssektionerna tvingas stänga kontor för att arbeta i kapp.

I tvåveckorsperioder kommer kontoren vara stängda och inte ta emot några besök. Istället hänvisas besöken till de kontor som har öppet.

- Där har vi under ett och halvt till två år haft en väldig kraftig ökning av anmälningar om barn och ungdomar som far illa och nu har vi bestämt oss för att komma i fatt, säger Bo Samuelsson, chef för individ och familjeomsorgen.

Att man kommit så långt efter med arbetet beror alltså bland annat på att man haft en extremt hög personalomsättning.

- Varannan handläggare byttes ut under 2007, säger Bo Samuelsson.

Problemen med personalen och att fler unga behöver hjälp har lett till att väntetiderna hos socialtjänsten nu blivit längre, och att de som behöver hjälp får nu söka sig till andra kontor.

Stängningen började vecka 4 och fortsätter till och med vecka åtta. Då har de tre kontoren haft stängt två veckor vardera.

- De kontor som har öppet för täcka upp för de som har stängt, så vi ska klara våra uppdrag ändå, trots stängningen, säger Bo Samuelsson.

Emma Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista