Miljontals elmätare ska bytas ut före halvårsskiftet. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Bråttom byta ut elmätare

Det är hårt tryck hos elnätbolagen just nu, när miljontals elmätare ska bytas ut i våra hem före första juli i år. Och nu börjar det bli bråttom.

Det handlar om ett jätteprojekt, där miljontals mätare ska bytas ut så att du som kund ska kunna påverka din elförbrukning på ett lättare sätt. Men föreskrifterna kom sent och därför börjar det nu bli ont om tid.

- Det har varit en pressad situation och många får kämpa ända fram till mållinjen för att byta ut sina elmätare och det beror på att upphandlingen skett i ett sent läge, berättar Peter Takacs, tekniskt ansvarig på Svensk Energis nätenhet.

Elnätsbolagen i Eksjö, Gislaved, Tranås och Vetlanda är redan klara och redo att sätta igång och i Sävsjö och Nässjö är alla mätare uppsatta.

Det handlar om att du som kund ska få uppgifter om hur mycket el du gör av med varje månad och till slut minska på förbrukningen

Nya elmätare som kan läsas av automatiskt varje månad ska monteras upp i våra hem istället för dem som finns i dag. Omkring 5,2 miljoner stycken ska bytas ut till en kostnad mellan 10 och 15 miljarder kronor.

Det handlar om den största förändringen inom elbranschen sedan avregleringen av elkraften för tolv år sedan.

Trots det så räknar Peter Takacs att de ska klara av det i tid.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista