Jag har skaffat en massa olika sprayer för att skydda mig, säger Lisa Brunzell. Foto: Karin Markhede / TT / SCANPIX
Jönköping

Internetkampanj för att stoppa kvinnoöverfallen

Missnöjet med polisens agerande för att lösa brotten visar sig nu på internet. I lördags skapades en intressegrupp för att ”STOPPA VÅLDTÄKTERNA på TORPA!” på internetmötesplatsen Facebook och antalet medlemmar har ökat lavinartat.

Lisa Brunzell, som bor i området, ligger bakom nätverket och hon är kritisk till att polisen inte gjort mer för att få fast gärningsmännen.

– Man har inte prioriterat de här dåden inom polisen i Jönköping. Man prioriterar och skapar en specialgrupp för airbagstölderna, men inte för våldtäktsförsök, säger Lisa Brunzell.

Det senaste halvåret har en rad kvinnor drabbats av sexuella överfall och blivit ofredade av män på stadsdelen Väster i Jönköping. Polisen har länge famlat i mörker utan varken misstänkta eller vittnen.

– Jag har införskaffat sprayer och alla möjliga larm av olika slag, säger Lisa Brunzell.

Igår meddelade Jönköpingspolisen att man förhört en man som är misstänkt för ett av överfallen, men han kopplas inte till de övriga attackerna och nu har ett nätverk alltså skapats på internet för dem som vill få slut på övergreppen.

På bara några dagar har ”STOPPA VÅLDTÄKTERNA på TORPA!” fått omkring 500 användare. Men trots att så många har gått med i den här nya sortens digitala namnlista på internet, så tycker Niclas Abrahamsson, som är förundersökningsledare på Jönköpingspolisens spaningsenhet, att man gjort vad de kunnat för att få fast någon gärningsman.

– Sedan i höstas så har vi lagt ned avsevärda resurser för att försöka få en lösning på de här problemen. Nu har vi kommit en bit på vägen, men som vi tidigare har sagt så ligger svaret och lösningen inte i polisens händer. Vi är beroende av allmänheten och de enskilda målsägarna. Vi är beroende av iakttagelser och berättelser från enskilda personer, säger Niclas Abrahamsson.

Lisa Brunzell vill att polisen ska göra mer och ta krafttag för att få stopp på överfallen.

– Jag hoppas att det tillsätts en specialgrupp som jobbar med detta på allvar, så att det blir ett slut på det. Jag har otroligt många vänner som är jätteoroliga.

Reporter Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista