eksjö

Sjuk flyktingflicka fick ingen vård

Eksjö kommun kritiserar nu sjukvården för att en flicka inte fick den vård hon behövde. Flickan mådde så dåligt att hon blev apatisk, när hon var på flyktingförläggnigen i Mariannelund.

Det var i samband med att flickans familj fick beskedet att de skulle utvisas för drygt ett år sedan, som hon blev okontaktbar. Socialtjänsten i kommunen har besökt familjen sedan dess, men någon vård från landstinget har hon inte fått.

Enligt kommunen har inte samarbetet med psykiatrin fungerat, det säger Janne Andrén, som är enhetschef på Eksjö kommuns familjeenhet.

– Flickan har någon form av uppgivenhetssymtom och vi i kommunen är inte experter på det, om man nu ska kalla det för psykiatri. Det är ju barn- och ungdomspsykiatrin som i mycket större utsträckning kan hjälpa till med detta.

Janne Andrén säger att kommunen har gjort så gott man kunnat för att stötta och hjälpa famljen, men det har inte räckt.

– Vi kommer att ha ett möte med barn- och ungdomspsykiatrin inom den närmaste veckan nu och förhoppningsvis leder det till att vi kan samverka mer runt den här familjen. Samtidigt så finns det ett utvisningsbeslut för dem. Så det är också en fråga för hur vi ska hantera utvisningsbeslutet. Det ligger ju långt utanför både landstingets och kommunens ansvarsområde, säger Janne Andrén.

Reporter Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista