Tomtabacken

Länets högsta punkt ska rustas upp

Tomtabacken i Nässjö kommun, den högsta punkten på sydsvenska höglandet, ska nu rustas upp. I alla fall om allt går enligt planerna.

Tornet på Tomtabacken har varit stängt i över två år, men snart kan det bli ändring på det, även om det kan ta tid. Idag tas nämligen det formella beslutet, som gör att Nässjö kommun tillsammans med bland andra Malmbäcks bygderåd påbörjar en förstudie som till slut ska leda till att utsiktstornet renoveras.

- Jag hoppas vi kan få igång detta, säger kommunstyrelsens ordförande i Nässjö, Bo Zander (S).

Martin Lidhamn, som är utredare på Nässjö kommun, säger att förhoppningen är att man ska kunna bevara tornet som är från 1942. 

Men det är inte bara tornet som ska renoveras, meningen är att hela området runtomkring ska snyggas till och göras attraktivt, bland annat för människor som vandrar på Höglandsleden som går förbi.

- Där finns en stor potential att stanna en längre stund på Tomtabacken med kanske en grillplats eller övernattningsmöjligheter, säger Martin Lidhamn.

Reporter Kjell Ahlkvist
 Kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista