Går flyttlasset från Jönköping till Uppsala?
jönköping

150 jobb hotas när myndigheter slås ihop

Fyra myndigheter ska bli tre, det kan slå hårt mot Jordbruksverket i Jönköping. Stora delar av den bruna tegelbyggnaden kan tömmas och tjänster flyttas till Uppsala.

Idag presenterar utredaren Gerhard Larsson sin utredning om hur framtidens myndigheter inom livsmedels- och jordbruksbranschen kan se ut och Jordbruksverket riskerar att bli den stora förloraren.

Gerhard Larsson vill hålla ihop hela livsmedelskedjan, från odling till mattallrik, med fokus på matsäkerhet. Enligt vad Nyheterna erfar vill han därför skapa en ny myndighet som tar hand om allt som på något sätt, direkt eller indirekt, har med livsmedel att göra.

Det blir i så fall, enligt bedömare, en myndighet som troligen hamnar i Uppsala, där redan Livsmedelsverket och även Lantbruksuniversitetet finns.

På Jordbruksverket i Jönköping finns en oro att det i så fall kan innebära att de i stort sett bara får behålla frågor som har med landsbygdsutveckling och jordbrukspolitiska frågor att göra. Även om en del nya frågor kan läggas på verket så innebär det ändå, enligt interna beräkningar på Jordbruksverket, att mellan 100 och 150 jobb kan försvinna.

Även om man skulle välja att låta de flesta jobba kvar i Jönköping som en filial, så finns det en oro på Jordbruksverket att jobben på sikt försvinner bort, samtidigt som de ser en fara att jordbruksfrågorna splittras upp.

Gerhard Larsson vill själv inte lämna några kommentarer innan han presenterar sin utredning på en presskonferens i Stockholm i eftermiddag, då svaren kommer.

Idag jobbar cirka 650 personer på Jordbruksverket i Jönköping.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista