jönköping

Kritik på Jordbruksverket mot nytt förslag

Både facket och ledningen på Jordbruksverket ifrågasätter idag skarpt den omorganisation som föreslås - ett förslag som kan innebära att uppemot 150 jobb försvinner från verket i Jönköping.

Enligt förslaget skulle Jordbruksverket omvandlas till en myndighet för jordbruk och landsbygdsutveckling. Det skulle bland annat betyda att frågor som rör djurskydd kan flyttas från Jordbruksverket i Jönköping - något som generaldirektören Mats Persson tycker vore fel.

I förslaget till regeringen vill utredaren Gerhard Larsson att fyra nuvarande statliga verk ska bli tre nya.

Bland annat vill han införa en livsmedelssäkerhets- myndighet, som ska verka för hela livsmedelskedjan.

Det innebär att den omdiskuterade frågan om djurskydd kan flyttas ännu en gång. Jordbruksverket hade tidigare hand om djurskyddsfrågorna, när de istället flyttades över till en ny djurskyddsmyndighet.

När djurskyddsmyndigheten sedan las ner flyttades frågorna tillbaka till Jordbruksverket och nu kan de alltså komma att flyttas igen.

Camilla Eriksson, som varit fackförbundet St:s representant från verket under utredningen, förstår inte utredarens syn på det hela, hon menar att djurskyddet och jordbruksfrågorna är sammanlänkade,

När Nyheterna idag försöker prata med några av de anställda på Jordbruksverket är det ingen som vill lämna några kommentarer. Det råder en stor osäkerhet på verket om vad förslaget egentligen kommer innebära

Men Camilla Eriksson hoppas att det kan finnas alternativa lösningar och att det snart kommer att klarna.

Reporter Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista