Sådana här bilder hoppas polisen slippa i sommar. Bilden från kravallerna i Göteborg 2001.
Jönköping

EU-möte oroar polisen

EU:s ministermöte som ska hållas i Jönköping i höst kan bli dyrt för polisen i länet.

Redan idag är polisens ekonomi ansträngd. Och därför oroar mötet för EU-ministrarna polisen.
-Om vi inte får ett tillskott på något sätt, får vi ett väldigt besvärligt läge, säger Sven Davidsson, som är chef för polisens brottsförebyggande enhet.
Det är nu när polisens ekonomer gjort en första sammanställning klar som man ser att EU:s ministermöte på högskolan i Jönköping kan kosta flera miljoner kronor för polisen.

Om man får indikationer på att det blir omfattande demonstrationer, måste extra staket, bilar och personal kallas in. Och det kostar mycket pengar.

Men på polisen i Jönköping hoppas man ändå på en lugn tillställning. Och tanken är att kostnaden ska hållas nere till en miljon kronor.

Länspolismästare Gunnar Lindelöw ser med tillförsikt på framtiden. Han menar att han har fått goda indikationer på att Jönköpingspolisen ska slippa stå för notan.

-Jag har klara besked att EU-kommenderingen ligger utanför vår ordinarie budget, så det ska inte drabba ordinarie verksamhet, säger Gunnar Lindelöw.

-Men ytterst är det här ju ett politiskt ställningstagande på regerings- och departementsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista