Bernt Ralfnert, gymnasiechef på Finnvedens gymnasium märker att trenden vänt för flera utbildningar. Foto Karin Malmsten, SR Jönköping

Dåliga tider styr gymnasieval

Lågkonjunkturen påverkar också valet till i gymnasiet. På Finnvedens gymnasium i Värnamo till exempel kan man se att det är ett ovanligt stort intresse för praktiska utbildningar.

De praktiska utbildningarna kan ge jobb direkt efter gymnasiet, och Bernt Ralfnert, gymnasiechef på Finnvedens gymnasium tror att det är det som lockar.
-Tar man till exempel omvårdnadsprogrammet så har vi aldrig haft så många sökande dit någonsin tidigare, säger han.
-Ungdomarna vet att det alltid finns jobb inom äldreomsorgen till exempel.

När det första provvalet nu börjar bli klart till gymnasiet i höst så märker man bland annat i Värnamo ett ökande intresse för praktiska utbildningar. Och en förklaring skulle alltså kunna vara att unga idag väljer en utbildning där de tror att det är lättare att få jobb.

Flera av de nionde-klassare nyheterna träffar i Jönköping och Huskvarna tillhör också de som har valt praktiska utbildningar till hösten.

-Jag har sökt till hundlinjen på Stora Segerstad.

-Handel eller turism och resor, jag vill bli reseguide eller flygvärdinna eller så.

-Jag fick tänka till lite, men valde hotell- och restaurang i första hand och handel i andra hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista