Inte så kul nu, men kanske till sommaren. (foto: Henrik Gustavsson/SR)
nässjö

Roligare väntan på tåget

Det blåser snålt och väntkuren är sönder. Tåget är sent och informationstavlan är trasig. Att vänta på tåg kanske inte alltid är så kul - men snart kan det bli roligare.

Järnvägsstationen i Nässjö är nämligen en av åtta stationer i landet som är med i projektet ”Attraktiva stationer” - ett projekt som med små medel ska göra livet lite lättare för resenärerna.

Genom 1 900 enkäter har man skaffat sig en bild av vad resenärerna saknar för att göra resan lite bättre.

– Det de främst varit missnöjda med är tillgång på sittplatser på plattformen och tillgång till väderskydd, men även café och restaurangutbud och toaletter säger projektledare Alan Schurer.

Tanken med projektet är att man med ganska små medel ska förbättra stationerna, det handlar alltså inte om några stora ombyggnader eller renoveringar.

– Tanken är att man ska göra ganska små saker som man tror är bra för resenärerna.

Nu ska olika intressenter - exempelvis Banverket som kan bidra med exempelvis bättre trafikinformation, kommunen med bättre information om staden och fastighetsägarna med olika ritningar - sätta sig ner och gå igenom vad det är som resenärerna vill ha.

Redan till sommaren ska förändringarna vara genomförda och om ett år ska en uppföljning ske för att se om projektet lett till nöjdare resenärer.

Förutom Nässjö deltar Mölndal, Falkenberg, Halmstad, Lund, Landskrona, Hässleholm och Ängelholm.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista