Rasistiska poliser svärtar ner hela kåren

Turbulensen i Malmö bland poliserna har nu sprdit sig till länet. Polisen i Jönköping är kritisk till kollegorna i Malmö.

De rasistiska kommentarerna från kravallpoliser i Malmö får nu reaktioner också i Jönköpings län. Det var under upploppen i stadsdelen Rosengård i malmö som tre poliser kallade undomarna för blattejävlar och apor.

– Man kan bara fördöma det här, säger Mats Rosenkvist som är närpolisområdeschef i Jönköping.

Det är de här orden som spelades in på polisens egna video från upploppen i stadsdelen Rosengård i Malmö för två månader sedan. Filmen spelades upp som bevis mot en
21-åring som åtalats för våldsamt upplopp i samband med stökigheterna, men snabbt så flyttades fokus till vad poliserna sade på filmen.

Nu har det startats en förundersökning mot de polismännen som är inblandade och de har tagits ur tjänst. Polisen kan arbeta mer för att minska rasismen, enligt Stefan Klein på citypolisen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista