Missförstånd att asylsökande nekades psykutredning

Tidigare i dag berättade vi att juristen Lars-Gunnar Carlsson bett Socialstyrelsen att granska ett fall där hans klient, en asylsökande syrier, nekats en psykundersökning av en läkare på Höglandet.
Landstingets personal vid flyktingmottagningen i Sävsjö menar dock att Lars-Gunnar Carlsson missförstått läkaren. Läkaren Mats Pernborn hävdar att man inte gjort något fel när man skrev att det inte var någon ide att remittera den asylsökande för en psykutredning. - Vi har rätt att neka en remittering om vi som doktorer anser att det inte föreligger en indikation för remissen. Dock är det ju så att patienten själv har rätt att söka för akut sjukvård och det talar vi också om för patienten - Framförallt borde ombudet ha tagit kontakt och pratat med oss. Vårt motto för vår mottagning är att ha en god tillgänglighet för flyktingarna och hjälpa dem med just den här typen av intyg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".