Krav på ekonomiska muskler

Det håller inte att bara sitta med armarna i kors, nu kräver några av länets kommuner ett rad åtgärder från staten för att stoppa den negativa ekonomiska utvecklingen.

Samtidigt som allt fler riskerar att bli av med jobbet som en följd av lågkonjunkturen pågår nu ett intensivt arbete med att försöka hitta lösningar som kan hejda den negativa utvecklingen och utslagningen.

Tidigare i dag gjorde företagstäta Gislaved, Gnosjö och Värnamo kommuner gemensam sak för att att föra fram sina viktigaste krav på statliga åtgärder.

– Arbetslösheten är ju stor i våra kommuner, vi ser att uppdraget som Lars Engqvist har, som varselsamordnare, ger bra signaler upp till regeringen om vad vi vill genomföra säger Kristdemokraten Lars-Åke Magnusson som är kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun.

På onsdag ska Landshövdingen Lars Engqvist träffa näringsdepartementet och framföra de tre kommunernas åtgärdsförslag samt övriga idéer som framkom vid träffen idag.

Mattias Sundler

Kravlistan

1. Stimulans till nybyggnation enligt ROT-avdragsmodellen. Åtgärden bör vara tidsbegränsad och beslutsvägarna ska vara enkla.

2. ROT-avdrag för miljö och energiinsatser, hissar äldreboende, skolor samt för upprustandet av hyresrätter. Detta skulle ge kommunerna en bra möjlighet att rusta upp slitna hus i det s.k miljonprogrammet samtidigt som det skulle ge arbetstillfällen.

3. Offentliga investeringar, statliga, landstings och kommunala bör tidigareläggas. T.ex. kan det gälla infrastruktursatsningar.

4. Omedelbara lompetsnhöjande åtgärder via AF och strukturfonderna.

5. Låt den lokale arbetsmarknadsområdeschefen friare få använda befintliga budgetmedel så att otraditionella lösningar kan skapas.

6. Snabbare beslutsfattande gällande ESF (Europeiska socialfonden) och ERUF-projekt. (ERUF=Europeiska regionala utvecklingsfonden.)

7. Låt NUTEK godkänna geografikst mindre projekt inom ERUF för att exempelvis ge Gnosjöregionen möjlighet att ansöka om medel.

8. Låt AF stå för utbildningskostnaderna av varslad personal undervarseltiden och genomför företagslagd utbildning i den mån företagen önskar.

9. Ge arbetslösa möjlighet att få studera med uppbärande av A-kassa.

10. Skapa mötesplatser för de som är arbetslösa för att undvika utanförskap och för att de smidigt ska kunna komma tillbaka i arbete då konjunkturen vänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista