Regler hotar säkerheten

De är en förutsättning för en fungerande räddningstjänst på många håll, men nu kan deltidsbrandmän tvingas sluta på grund av nya a-kasseregler.

Lågkonjunkturen kan innebära att det blir svårare för räddningstjänsten att släcka bränder och rädda liv. Reglerna på arbetsmarknaden gör nämligen att det kan bli akut brist på brandmän.

I snart tre år har Johan Eriksson arbetat som deltidsbrandman, vid sidan av jobbet på Huskvarna AB. Men eftersom Johan varslats om uppsägning slutar han snart på fabriken. Att vara arbetslös och samtidigt vara deltidsbrandman visar sig nu vara svårt.

– Det känns jättetråkigt, jag trivs jättebra med det och det är ett jättegott gäng här i Huskvarna säger Johan.

A-kassa betalas bara ut i 75 ersättningsdagar för den som jobbar deltid. Det innebär i praktiken att deltidsbrandmän som blir uppsagda från sina ordinarie jobb till slut tvingas lämna brandkåren för att inte bli av med a-kassan.

– Med mycket varsel så befarar vi att det här kommer att bli ett eskalerande problem säger Kennet Carlsson som är ordförande för Brandmännens riksförbund

På många håll har det varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän och om nu deltidsbrandmän skulle tvingas sluta på grund av a-kassereglerna kan det innebära stora problem säger Bengt Martinsson som är räddningschef i Jönköpings kommun.

– Dels kan man få svårt att klara utryckningar överhuvudtaget, eller så tvingas man larma flera stationer samtidigt men med sämre servicegrad mot medborgarna. Slår varslen fullt ut blir det problem säger Bengt Martinsson.

Johan Eriksson hoppas nu att reglerna ändras så han kan fortsätta arbeta som deltidsbrandmän öven framöver.

– Man förstår inte de som bestämmer, man tycker att säkerheten borde gå främst.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista