1 av 2
Det kan bli svårt att kunna hålla beredskap i exempelvis Vaggeryd framöver. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 2
Lars-Göran Andersson, räddningschef Vaggeryd.

Industrikommuner kan förlora brandmän

Kommuner med många industrier riskerar att förlora sina deltidsbrandmän framöver. Mister brandmännen sina ordinarie jobb tvingas de också sluta på Räddningstjänsten. Annars får de ingen a-kassa. Och det här slår hårt mot exempelvis Vaggeryd.

Som vi berättade i Nyheterna i morse tvingas deltidsbrandmän som förlorar sina ordinarie jobb - som ofta är på någon industri - att sluta på räddningstjänsten för att få behålla sin a-kassa.


– Vi har många industrier som är underleverantörer till bilindustrin och många där varslas - och flera av dem jobbar hos oss, säger Lars-Göran Andersson som är räddningschef i Vaggeryd.

Inom räddningstjänsten i Vaggeryds kommun är det över 15 procent av deltidsbrandmännen som har varslats från sina arbeten inom industrin och av ekonomiska skäl nu kan tvingas att sluta inom räddningstjänsten, som ett resultat av de nya reglerna för a-kassan.

Det handlar om upp till fem man i Vaggeryd och det kan få förödande konsekvenser.
– Om vi inte har personal till utryckningar så klarar vi ju inte att ha beredskap.

Och för att förhindra det här har facket, Brandmännens Riksförbund vänt sig till regeringen för att just deltidsbrandmännen ska uteslutas från den här regeln.
– Innan har man ju gjort ett undantag för yrkesfiskare och med ett undantag för även deltidsbrandmännen så är ju problemet löst, säger företrädare för facket.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".