Amerikansk metod ska få föräldrar att sluta slå

På tio år har antalet polisanmälda fall av barnmisshandel mer än fördubblats. Förhoppningsvis kan ett unikt projekt bryta trenden.

Stora förhoppningar finns på en ny metod kallad KIBB, men det har inte varit lätt att introducera metoden. Enligt Björn Bergman, som är familjebehandlare i Jönköping, är det exempelvis svårt att få med familjerna.

– Våld som tema är svårt över huvud taget och våld mot barn är väldigt skambelagt. Det är inget som någon skulle vilja tillstå, att man har anmält våld mot ett barn, säger Björn Bergman.

Idag finns det ingen självklar metod för att jobba med familjer där det förekommer barnmisshandel. Därför ses arbetet med KIBB som ett viktigt projekt. Till skillnad från andra metoder så arbetar man i KIBB med ett strikt program, där man jobbar fokuserat med våldet och där det inte går att undvika att prata om det - barn och vuxna tillsammans.

– Det unika med den här metoden är att man sammanför barnen med föräldrarna. Man får reflektera tillsammans över sina känslor och vad som händer i familjen. Man gör rollspel med föräldrarna för att bli bättre på att hantera de situationerna som sker hemma, säger familjebehandlare Marita Fredriksson.

För att det ska fungera bra krävs det att behandlingen kommer in så tidigt som möjligt. Metoden kommer från USA, där den fungerat bra. En stor skillnad mellan USA och Sverige är att det inte är förbjudet med barnaga i USA och att det därför är mycket lättare att få familjer att ställa upp.

Reporter David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".