Sex personer är fortfarande kvar på sjukhus efter att ha varit i kontakt med den kemiska vätskan. Foto: Daniel Svensson
Huskvarna

Misstänkt hämnd bakom syraattack

Attacken med livsfarlig syra mot ett par på bostadsområdet Öxnehaga i Huskvarna är en hämnd. Det tror den 20-åriga mannens mamma.

Vid tvåtiden natten till onsdagen krossades fönstren på en längenhet på Öxnehaga i Huskvarna och när 20-åringen som fanns i lägenheten tillsammans med sin flickvän gick ut för att titta vad som hänt kände han hur det sticker i halsen.

Någon har kastat in en kemikalisk vätska i lägenheten. Troligen, fluorvätesyra - en extremt farlig vätska som kan ge kemisk lunginflammation eller lungödem.

Tidigare kontakt med rättvisan
Mannen är tidigare dömd för misshandel och brott mot knivlagen och har umgåtts i högerextrema kretsar. Han har sagt till sin mor att det antingen rör sig om en hämndaktion efter att hans flickvän vittnat i en rättegång om misshandel, eller att Antifascistisk aktion, AFA ligger bakom pga. hans umgänge.

Polisen arbetar nu på bred front för att hitta ett motiv till den här allvarliga attacken.

Tidigare oroligheter
Grannar som nyheterna pratat med vittnar om smällar och andra oroligheter i området de senaste dagarna. Många känner sig oroliga.

- Natten innan blev jag väckt av en smäll och det var oljud. Jag är rädd, säger en granne till den attackerade lägenheten. 

Sju har lämnat sjukhuset
Efter att både polis och räddningstjänst varit i kontakt med den kemiska vätskan fick hela 13 personer läggas in för observation på länssjukhuset Ryhov. Under eftermiddagen har dock sju stycken i sällskapet fått lämna sjukhuset.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".