Hammargården får hård kritik av Arbetsmiljöverket (foto: Peter Jernberg/SR)
värnamo

"Det kan sluta med en dödsolycka"

Trasiga elledningar, skydd som saknas, ostädat och livsfarliga maskiner. På punkt efter punkt får Hammargården kritik för sin dåliga arbetsmiljö.

Hammargården är Värnamo kommuns största leverantör av mat till skolor och äldreboenden. En granskning av Arbetsmiljöverket visar brister som är så allvarliga att de är förenade med livsfara.

– Det här är allvarliga brister, som vi har påpekat säger Arne Ågren som är jurist på Arbetsmiljöverket.

Nyheternas granskning av Hammargården i höstas visade att företaget utnyttjat svart arbetskraft och det ledde till att flera riktade kritik mot Hammargården, bland andra arbetsgivareorganisation och facket. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion av företaget.

Resultatet blev en lång lista på brister och krav på omedelbara åtgärder. Bland annat fanns det skadade elledningar och elkontakter som är i bruk, det saknades skydd på stora kedjedrivande maskiner.

Utöver det är verkstaden så ostädad och oorganiserad att miljön bara i sig själv utgör stora risker för ohälsa.

Värst, enligt Arne Ågren, var att traktorernas kraftöverföringsaxlar förutom att de var skadade också saknade skydd över axeln så att en människa skulle kunna dras in.

– Det kan faktiskt sluta med en dödsolycka.

Arbetsmiljöverket kommer att följa upp Hammargården för att se att de åtgärdar de påpekade bristerna.

Nyheterna har sökt Helmut Brånalt, som driver Hammargården, för en kommentar men han har valt att avstå.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".