Succébransch i kris ser ljuset

Det har gått trögt för den tidigare succébranschen, bemanningsföretagen har det svårt i lågkonjunkturen. Men krisen kan även ge branschen ett lyft.

Många anställda inom bemanningsbranschen har mist sina jobb i spåren av lågkonjunkturen, när företag i branschen har tvingats göra sig av med många anställda.

De senaste åren har antalet företag inom bemanningsbranschen vuxit enormt, idag finns det över 400 auktoriserade bolag i Sverige. Men de senaste månaderna har varit tuffa.

– Tittar man totalt för oss är det ungefär 50 procent, det motsvarar kanske 200 personer som vi har minskat vår verksamhet med säger Börje Johansson. Han är vd på Montico, en av de större aktörerna i Jönköpings län.

På Manpower har var fjärde anställd i länet tvingats gå. Företag inom branschen har gått i konkurs och fler företag kommer att gå i konkurs innan krisen är över, tror Mikael Jansson som är operativ direktör på Manpower.

– Det kommer finnas företag i branschen, som är små och relativt nystartade, som kommer att få det svårt att överleva krisen.

Idag arbetar ungefär en procent av landets arbetskraft inom bemanningsbranschen, det är dubbelt så många som i slutet av 90-talet.

I framtiden kommer vi få vänja oss vid att betydligt fler anställda hyrs ut till olika företag, istället för att vara direkt anställda.

Inom branschen tror man nämligen att den kraftiga inbromsningen av ekonomin gör att företag i framtiden hellre hyr än anställer personal, eftersom de då lättare kan göra sig av med anställda när konjunkturen viker.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".