1 av 2
På tisdag hålls möte för alla som berörs av det förorenade grundvattnet i Vaggeryd FOTO: Henrik Gustavsson/SR
2 av 2
Anna Paulsson på länsstyrelsen har kunskap om länets förorenade områden. Foto: Jimmy Karlsson/SR
Vaggeryd

Förorenat Vaggerydsvatten måste renas

Uppdaterad 16.05
Grundvattnet kring den före detta verkstadsindustrin Swedform i Vaggeryd är så nersmutsat att miljöinsatser nu måste sättas in. Föroreningar från fabriken har spridit sig ner till grundvattnet i området men också in mot samhället.

I ett par år har en amerikansk konsultfirma undersökt hur förorenad marken i Vaggeryd blivit av verksamheten vid fabriken Swedforms numera nedlagda anläggning. Och nu bjuds invånarna i Vaggeryd in till ett möte för att få information av resultatet.

Undersökningarna visar att föroreningar spridits från fabriksanläggningen och förorenat grundvattnet. Både på den aktuella fastigheten på Karlavägen och in mot samhället.

Swedforms fabriksanläggning har använt sig av kemikalien Trikloretylen vid avfettning av metalldetaljer.

Rester har sedan gått genom marken och ner i grundvattnet.  Trikloretylen, som varit ett vanligt ämne på verkstäder runt om i länet, misstänks kunna framkalla cancer. Men någon fara för allmänheten är det inte, enligt länsstyrelsen.

 

Alla hushåll i närheten får sitt drickvatten från det kommunala vattennätet. Och dit når inte det förorenade vattnet.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".