Polisdom överklagas inte

Åklagare Ulf Barck-Holst kommer inte att överklaga den friande domen mot polismannen som sköt den kurdiske flyktingen Idris Demir till döds i en trappuppgång på Råslätt i Jönköping i början av mars. Det är helt enkelt inte meningsfullt att överklaga enligt åklagaren.
Tingsrätten fastslog i sin dom för drygt två veckor sen att det inte går att utesluta att dödsdsjutningen gick till som polismannen hävdade - det vill säga att Demir gick till attack med en kniv och att polismannen sköt i nödvärn. Alla är överens om att skottet sköts på ett nära avstånd och att Demir hade en kniv i handen. Men åklagaren och Demirs anhörig har hävdat att faran för polismmannen var över och att Demir var på väg ned för trappan när han sköts. Där står ord mot ord, och tingsrätten underkände delar av den tekniska bevisning som åklagaren stödde sig på. Därmed ansåg tingsrätten inte att det gick att bevisa att ett brott begåtts. Idris Demirs anhöriga, som var mycket kritiska till den friande domen, kan nu själva välja att överklaga. Men gör de det får de också själva stå för rättegångskostnaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista