Jönköping

Facket drar kommunen inför rätta

Trots att brandmännens riksförbund representerar 95% av alla brandmän i Jönköping får de inte vara med vid fackliga förhandlingar. Nu har de tröttnat och drar kommunen inför rätta.

–Det är skandal att en modern arbetsgivare agerar på det är sättet, säger Owe Fröjd som är ombudsman för fackförbundet BRF.

På senare år har Brandmännens riksförbund blivit ett domminerande fackförbund för Sveriges brandmän. Eftersom brandmännen varit missnöjda med hur kommunal har skött förhandlingarna har många gått på senare tid över till uppstickaren BRF. I Jönköping är 95% anslutna till Brandmännens riksförbund.

Trots det så fortsätter kommunen att ha förhandlingar med Kommunal och det är det striden gäller. I höstas hotade BRF med att stämma kommunen om de inte fick vara med.

Folkpartisten Nils Erik Davelid i kommunstyrelsens personalutskott menar att det är en strid på central nivå mellan de två fackförbunden.

– Ja det är det. Det handlar om en strid på central nivå.

Nu vill fackförbundet BRF att saken prövas i rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".