1 av 3
51 hjärtan. Ett för varje anmäld våldtäkt under förra året. Foto: Anna-Karin Front/SR.
2 av 3
Caroline Petersson har engagerat sig mycket efter den senaste tidens överfall på väster i Jönköping. Foto: Anna-Karin Front/SR.
3 av 3
Birgitta Olsson, riksdagsledamot var en av de som talade på manifestationen. Foto: Anna-Karin Front/SR.
JÖNKÖPING

Manifestation mot kvinnovåldet

Jönköpingsbor uppmanades idag vid en manifestation att komma med förslag på vad som behöver göras för att motverka fler överfall och våldtäkter på kvinnor i Jönköping.

Manifestationen i centrala Jönköping på lördagsförmiddagen anordnades av Folkpartiet.

- Det är viktigt att visa solidaritet och engagemang för alla kvinnor som utsatts. Det är tråkigt att behöva göra det just en sådan här dag, alla hjärtans dag, men det är nödvändigt, säger riksdagsledamot Birgitta Olsson (fp) som var inbjuden som talare.

På Lundströms plats i Jönköping hade 51 röda pappershjärtan placerats ut. Ett hjärta för varje anmäld våldtäkt i Jönköpings kommun under 2008.

- Vi tror att jönköpingsbor har många tankar och idéer om vad som kan göras för att öka tryggheten och motverka att fler överfall och våldtäkter drabbar kvinnor här i kommunen, säger Anna-Mårtensson, partiets ordförande i Jönköping.

Under manifestationen uppmanades därför jönköpingsborna att skriva förslag och lägga i en låda. Förslag på vad som behövs för att skapa en tryggare stad.

- Jag och mina vänner går ut tillsammans och hjälper ensamma tjejer som vi ser på kvällarna. Ingen ska behöva gå ensam, säger Caroline Petersson, en av de unga kvinnor i Jönköping som engagerat sig sedan den senaste tidens överfall i stan.

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".