Inge Johansson, ordförande i Gnosjö Industriförening. Foto: Karin Malmsten/SR
gnosjö

Var tionde jobb borta för alltid

Vart tionde jobb, som nu försvinner i lågkonjunkturen, kommer aldrig tillbaka. Så kommer det bli på många industriorter, visar historien och det kommer slå särskilt hårt mot Gnosjö, säger industriföreningens ordförande där, Inge Johansson.

- Tio procent av våra arbetstillfällen kan komma att försvinna på lång sikt. Det hade varit roligt att istället fortsätta den utveckling som är och inte behöva missa de här tio procenten, säger Inge Johansson.

Nästan 300 öppet arbetslösa och länets högsta arbetslöshet är en ovan situation för Gnosjö. Men Gnosjö industriförenings ordförande tror ändå på framtiden och bättre tider även om historien visat att jobb försvunnit i samband med dåliga tider aldrig kommer tillbaka.

- Gnosjö har ju växt fram på kriser. Industrin kommer att utvecklas och nya innovatörer och produkter dyker upp. Dessutom kommer en ökning inom turistnäringen som kommer att skapa många arbetstillfällen, säger Inge Johansson.

Investeringar i automatik och maskiner, effektivare produktion och mer välutbildad personal som kan sköta maskinerna, tvingas fram i en lågkonjunktur och gör Gnosjö bättre rustat för högkonjunkturen, säger Inge Johansson.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".