Fredrik Neij från Norrahammar - en av de ansvariga på Pirate bay, som nu står inför rätta. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Fildelare från länet i Pirate Bay-rättegång

I dag startar rättegången mot de fyra personer som ligger bakom fildelningssajten The Pirate Bay. En av dem som ställs inför rätta och som stämts på över 100 miljoner kronor är Fredrik Neij från Norrahammar.

När rättegången startar i dag måndag kommer hela världen att följa den. Det som gör målet så intressant är att det handlar om en ny teknik av fildelning - där det inte finns något rättsligt prejudikat. Tekniken innebär att Pirate Bay inte har några upphovsrättsskyddade filer på sina servrar. Däremot fungerar hemsidan som ett slags trafikplats där nedladdare och uppladdare kan få kontakt med varann.

Om det är brottsligt är ännu inte prövat. Skulle det bli en fällande dom skulle det kunna få konsekvenser för stora internationella nätföretag som Google eller Yahoo som idag upplever sig som helt lagliga.

En av de åtalade är alltså från länet, det är Fredrik Neij från Norrahammar. Han var med och startade Pirate Bay. Nyheterna har de senaste dagarna sökt, men inte kunnat nå honom.

När tillslaget gjordes mot Pirate Bay sa han till SR Jönköping att han upplevde risken för ett fängelsestraff som väldigt liten. Men om det skulle bli en fällande dom var han beredd att ta det straffet.

- Jag tror vi kommer att bli friade. Jag tror inte det blir något fängelsestraff om det blir något straff alls, sa Fredrik Neij.

Samtidigt sa han sig vara beredd att ta fängelsestraff för sakens skull.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".