Mullsjöborna är sämst på att använda bilbälte. Foto: Rebecka Montelius

Dyrt att köpa tidning utan bilbälte...

93 % av länets bilåkare använder bilbälte, men i dagarna storsatsar polisen för att få ännu fler att börja använda bältet. Och höga böter, om man hamnar i poliskontroll, är säkert en avskräckande faktor.

Mullsjö var en av platserna, där polisen stoppade bilister som struntat i bältet.

Dennis Gustavsson var en av dem som fick böta och erkände att det var slarvigt att glömma.

Polisinspektör Bengt Hultkvist har skarpa ögon när han ser hur bilförare snabbt som ögat försöker kränga på sig bältet. Men det är för sent!

Mullsjö är bara en av flera platser där polisen genomför sina bälteskontroller i dag. Tanken är att fler bilister ska bli uppmärksammade på hur illa det kan gå när man inte har bälte, men också att man ska bli avskräckt eftersom det faktiskt kostar 1 500 kronor om du är obältad när polisen stoppar dig.

Som passagerare över 15 får du betala själv, om du är yngre så betalar den som kör - och har du små barn utan barnstol i bilen så kostar det 2 500 kronor i böter.

I Mullsjö centrum är det flera bilister som vinkas in och får böta. Poliserna har fullt upp med att hinna med bilarna som stannas. Mullsjö är den kommun där invånare är allra sämst på använda bältet - bara 84% gör det. Habo och Vetlanda är bara snäppet bättre på 85% jämfört med Jönköping där 97 % använder bilbälte.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".