PEAB anmält till miljöåklagaren

Byggföretaget Peab i Jönköping har anmälts till åklagarkammaren för brott mot miljöbalken. Det är länsstyrelsen som gjort anmälan.
I somras gjorde Peab och länsstyrelsen en muntlig överenskommelse om att företaget skulle få lägga jordmassor från ett bygge på en åker vid Hällstorps gård söder om Jönköping. Eftersom åkern inte låg inom något område som var skyddsvärt och eftersom det var minst 50 meter till Lillån sa länsstyrelsen ja till deponeringen. Men vid en besiktning för en månad sedan visade det sig att det låg jordmassor också i en sluttning ner mot Lillån. På ett ställe låg tippmassorna bara fem meter från ån, och regnet hade gjort att mellan fem och tio kubikmeter jord spolats ut i ån. Lillån är av riksintresse, enligt länsstyrelsen och efter en hel del miljöarbete har djur- och växtlivet börjat återhämta sig i ån. Bland annat har man för första gången på många år hittat lekbottnar för vätteröring. Och nu tror länsstyrelsen att bland annat de lekbottnarna förstörts i och med att jord spolats ner från sluttningen ut i ån. I sin anmälan skriver länsstyrelsen att företaget inte skulle ha fått tillstånd att deponera jorden på sluttningen om en ansökan om det kommit in. Och i den muntliga överenskommelsen ingick inte sluttningen. Peab å sin sida menar att det är så pass lite jord som spolats ut att det inte kan ha haft så stor betydelse. Nu har man dessutom vidtagit åtgärder för att se till att inte mer jord spolas ut. Men företaget är likafullt anmält till miljöåklagaren, som får besluta om en domstol ska få pröva det hela.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista