Dyrare att visa kortet

Om du betalar med kort istället för med kontanter kan ditt köp bli dyrare än du tänkt dig. Många, framför allt mindre, butiker väljer nämligen att ta ut en kortavgift trots avtalsbrott.

– Det är inte bra, det är bättre att de i så fall stoppar in det i priset. Men det är orättvist att vi ska betala mera, säger kunden Maria Söderblom från Fagerhult.

Tre kronor i kortavgift, bankavgift eller expeditionsavgift. Ja, tilläggskostnaden som du kan få får betala, när du betalar med kort har många namn.

Men avgiften som du får betala - oavsett om du har VISA eller Mastercard - innebär att butiksägaren bryter mot det avtal som finns mellan butiken och banken. I kortutgivaren VISA:s avtal står det att inga extra utgifter får tas ut.

Idag betalar affärsinnehavaren tre kronor per kortköp till sin bank, plus uppringningsavgift från kortterminalen. Betalar du med kreditkort kan det kosta mellan 1,5 till 2 procent av summan.

Vid kassan på bageriet som Mira driver står det en handskriven lapp, ”expeditionsavgift 3 kr”. Avgiften är nödvändigt, berättar hon.

– Jag måste få ut ersättning för det. Jag kan inte ha två avgifter för dem som betalar kontant och för dem som betalar med kort.

Lars G Ohlsson, ansvarig för kort och betalfrågor på branschorganisationen Svensk Handel, vill att bankernas avgifter för kortköp ska minska.

– Om man tar avgifterna och de kostnader som är kring en korttransaktion och ställer det mot de marginaler som mindre servicebutiker har så kan det på många håll visa på ett minus, säger Lars G Ohlsson.

Men Swedbanks marknadschef Michael Möller bemöter kritiken.

-Bankerna har redan tagit krafttag för att sänka affärernas avgifter för kortköp och butikerna betalar betydligt mindre idag än för några år sedan, hävdar han.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".