Personalen hängde matkassen på dörren och gick. Foto: Scanpix
värnamo

Åldring låg hjälplös i två dygn

75-åringen ramlade hemma i sin lägenhet i Värnamo. När kommunens omsorgspersonal kom för att lämna mat hängde de kassen på dörren och gick - utan att kontrollera att mannen mådde bra.

Först efter två dygn hittades 75-åringen, liggande på golvet i sin bostad.

Händelsen har nu anmälts enligt Lex Sara, vilket innebär att länsstyrelsen kommer att granska fallet.

Den 75 åriga mannen hade precis börjat få matleveranser av kommunen tre gånger i veckan, något som han uppskattade väldigt mycket. Alla andra gånger som kommunens omsorgspersonal har lämnat mat så har mannen öppnat dörren och tagit emot maten direkt. Men den här dagen kunde mannen inte öppna, för han hade ramlat och kunde inte ta sig upp.

Det är inte första gången som rutinerna inte fungerar. Det har hänt liknande fall tidigare där personer har ramlat och blivit liggande.

Därför har kommunen utarbetat en plan med en rad olika kontrollsamtal man ska ringa när någon inte öppnar dörren. Men inget av detta blev gjort och därför fick mannen ligga på golvet i två dygn tills nästa matleverans kom. Då slog personalen larm och man hittade mannen liggande på golvet. Han ska ha klarat sig utan men.

Ann Lindqvist, t.f. socialchef i Värnamo kommun: ”Det är en anställd som har brustit” 

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".