Moderata kommunalrådet Bertil Nilsson, Gnosjö. Foto: Karin Malmsten/SR

Stick upp huvudet om du vill få jobb

Många av jobben finns numer varken i annonser eller på Arbetsförmedlingen. Nu är det headhunting som gäller.

I Gnosjö, till exempel, har det här blivit väldigt tydligt. Det handlar om kontakter om du söker jobb där. Jobben finns dessutom. Det säger Bertil Nilsson, moderat kommunalråd i Gnosjö.

– Ja, jag känner till ett flertal företag som har anställt. Allt från en till ett tiotal som har anställt nu den sista tiden. Men man har inte gått ut i media med det och sagt att vi har lediga platser, utan det går man mot man, mun mot mun, säger Bertil Nilsson.

I tidningarnas platsannonser och anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen syns nu bara de kvalificerade chefsjobben i Gnosjö. Jobben för t ex lagerarbetare, truckförare eller receptionister headhuntas dvs genom kontakter kollar man bland dem man vet har blivit arbetslösa. De blir uppringda och får erbjudande om t ex längre vikariat och visstidsanställningar. För företagen har inte tid att ta hand om alla som söker ett sånt jobb om de skulle annonsera ut det.

– Sätter du ut en annons idag så får du så oerhört många sökande på ett arbete. Då hinner man kanske inte på ett seriöst sätt hantera det. Därför går man i vänskapskretsar och på tips och sådant i stället, säger Bertil Nilsson.

Sedan förra året är inte längre arbetsgivarna tvungna att anmäla lediga jobb till Arbetsförmedlingen. Men det är inte lätt att hitta ett jobb, när man är nyss inflyttad till Gnosjö om jobben förmedlas via nätverk och kontakter och inte via Arbetsförmedlingen. Maria Magdolina Draghici är utbildad tandsköterska i Rumänien och hittar inte många jobb i Arbetsförmedlingens dator i Gnosjö, nu när hon går på SFI, svenska för invandrare. Hon kan tänka sig starta eget om hon inte hittar något annat.

– Om jag inte hittar jobb inom mitt yrke, så tänkte jag öppna ett eget företag inom catering, med rumänsk och ungersk mat, säger Maria Magdolina Draghici.

Reporter Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".