Göran Wahlgren ser allvarligt på fusket. Foto: Jimmy Karlsson/ SR
Fusket ökar

Fler studenter stängs av

Antalet studenter som fuskar och stängs av från Högskolan i Jönköping ökar. Totalt stängdes 18 studenter av från sina studier under förra året.

Att fuska är inte okej, det säger Elane Leon, som pluggar maskinteknik på skolan.

– Det är väldigt oärligt. Jag tycker inte att man ska få ett jobb då, för då kan man inte sin grej. Du är ju här för att lära dig. Du är inte här för att fuska dig igenom din utbildning, säger Elane Leon.

Under förra året ökade antalet avstängda studenter från högskolor och universitet på grund av fusk i hela landet. På Högskolan i Jönköping handlar det om 18 studenter som blivit av med inloggnigsuppgifter, portats från skolans campus och blivit av med sina studiemedel, när de stängts av för att de har fuskat. Det kan jämföras med elva studenter året innan.

I mer än hälften av fallen handlade det om plagiat, berättar Göran Wahlgren, som är sekreterare i disciplin- och avskiljandenämnden.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det här. Det är ett brott mot upphovsrättslagen. Det är också ett ganska allvarligt brott mod de akademiska hedersreglerna, som gäller inte bara i Sverige utan i den hela akademiska världen, internationellt också.

Andra typer av fusk som studenter blivit avstängda för under förra året är det klassiska med fusklappar på tentaskrivningar. Eller att man skrivit in otillåtna saker i ordböcker och miniräknare som man får ha med sig i skrivsalen.

Plagiaten är lätta att komma på. Alla uppsatser som skrivs på högskolan jämförs med all tillgänglig information på internet genom ett datorprogram som heter Urkund, som kan se likheter i texter.

Oftast beror fusket på lathet, säger studenten Eva Dahlgren, från Värnamo.

– Det är nog mest lathet, man söker genvägar. Jag har aldrig fuskat, säger Eva Dahlgren.

Reporter Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".