Syrebrist trolig dödsorsak vid brunnsolyckan

Händelseförloppet börjar nu klarna efter dödsolyckan i en brunn på en gård utanför Vetlanda igår, då två män i 30-årsåldern omkom. Männen dog troligen av syrebrist, det är den teori som både polisen och arbetsmiljöinspektionen arbetar efter i sina utredningar.
Dödsolyckan inträffade på gården Stora Röslida cirka en mil utanför Vetlanda. Den 34-årige gårdsägaren och den 33-årige sprängexperten arbetade med att spränga loss en vattenpump i brunnen - pumpen hade slagits ut av de senasete dagarnas åskoväder. När man skulle ta en kopp kaffe efter sprängningen upptäcktes att gårdsägaren saknades. Det visade sig att han tagit sig ner i brunnen och antagligen fått syrebrist, blivit medvetslös och hamnat i vattnet. Och då sprängarbasen försökte rädda honom omkom han på samma sätt. Både polisen och arbetsmiljöinspektionen utreder nu dödsfallen. Och båda myndigheterna arbetar efter samma teori - att männen omkom i den fyra meter djupa vattenbrunnen på grund av syrebrist. Vid brunssprängningar förbrukas syret på brunnens botten, samtidigt som farliga spränggaser bildas. Bergssprängaren ska ha föreslagit att man skulle ta en fika precis efter att man sprängt - troligen i väntan på att frisk luft skulle ventileras ner i brunnen. Men gårdsägaren väntade alltså inte tillräckligt länge - utan gick ned i brunnen själv. Och när bergssprängaren trots riskerna klättrade ned på stegen för att försöka rädda honom omkom han på samma sätt. Enligt Sune Hall från Arbetsmiljöinspektionen i Växjö kan det vindstilla vädret bidragit till den tragiska händelsen. Om det blåst mer skulle kanske mer frisk luft ha kunnat blandats ned i brunnen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".