1 av 2
Grannar tror att kraftledningen kan ha orsakat cancerfall. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
K-G Forslund är en av de som drabbats av cancer. Foto: David Svanberg/SR
malmbäck

Många cancerfall utmed kraftledning skapar oro

Efter att ovanligt många personer, som bor utmed kraftledningen i Malmbäck drabbats av cancer, vill Malmbäcksbor att ledningen grävs ner. Kraftbolaget Eon har dock än så länge inga planer på att gräva ner ledningen.

Efter att Malmbäcksbon, K-G Forslund själv och flera av hans grannar i det lilla samhället Malmbäck drabbats av cancer, började han räkna hur många det var som egentligen blivit sjuka.

Han gjorde en kuslig upptäckt. De senaste åren har 14 personer i 20 hus som ligger längs med 40 000 voltsledningen insjuknat i cancer i flera fall med dödlig utgång.

- Vi känner oro för magnetfältet, säger Forslund.

Tillsammans med sina grannar har K-G Forslund drivit frågan om att få ledningen nergrävd ända upp i domstol. Kraftjätten Eon vann och grannarnas kamp har varit förgäves, för just nu finns inga planer på att gräva ner eller flytta ledningen, säger Johan Aspegren, som är informationschef på Eon Elnät.

- Det är runt fem gånger så dyrt att gräva ner en ledning mot att ha den i luften, enligt Johan Aspegren.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO klassas kraftledningar som möjlig cancerrisk eftersom det finns forskning som visar på samband mellan barnleukemi och kraftledningar.

Däremot finns det än så länge ingen forskning som visar på samband mellan några andra cancertyper, enligt Mattias Sköld, som arbetar på Strålsäkerhetsmyndigheten.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".