En fast månadsavgift ska locka fler unga till stolen. Foto: Helena Moberg/Scanpix
landstinget

Hitta tillbaka till tandläkarstolen

Det är främst unga från 20 år, som ofta väljer bort att gå till tandläkaren, som Landstinget i Jönköpings län vill locka med den nya frisktandvårdsförsäkringen.

I vår ska landstinget i länet starta projektet frisktandvård.

Projektet innebär att folktandvårdens kunder erbjuds att skaffa en slags tandvårdsförsäkring, där man betalar en summa varje månad i tre år för att täcka tandläkarkostnaderna.

Tre år vill folktandvården att du ska binda upp dig och då ingår bland annat två-tre undersökningar, lagningar, rotfyllnad och akuttandvård.

Pernilla Bolwede, som är 21 år och bor i Jönköping, tycker att det är bra sätt att locka fler unga att gå till tandläkaren. Hon har redan prövat på det nya tandvårdsabonnemanget, när hon bodde i Göteborg.

- Jag har många kompisar som inte har en sådan här försäkring och de går aldrig till tandläkaren och jag går dit regelbundet, säger Pernilla Bolwede.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".