Två självmord efter sjukhusmissar

Sjukvården i länet får nu kritik från socialstyrelsen sedan två kvinnor tagit livet av sig, trots täta kontakter med psykvården.

Det ena fallet rör en 50-årig kvinna som fått vård vid psykkliniken i Värnamo, men trots upprepade besök hos kliniken begår kvinnan självmord i mars förra året. Kvinnan försvann från sin bostad 7 mars och hittades död 12 mars.

Enligt socialstyrelsens granskning var det oklart om överläkaren överhuvudtaget informerades om kvinnans tillstånd, men kliniken följde heller inte riktlinjerna man har för att bedömma hur självmordsbenägen en person är.

I det andra fallet var det en 20-årig kvinna som fått vård vid höglandssjukhuset, dagen efter personal besökt kvinnan tar hon livet i sitt eget hem.

Socialstyrelsen kräver nu att sjukvården i Eksjö skärper rutinerna och blir bättre på att bedömma om en person är självmordsbesnägen. Patienterna bör även ha tätare läkarbesök, tycker socialstyrelsen.

Även Värnamo sjukhus har påbörjat förbättringar på det här området.

Socialstyrelsen har granskat de båda fallen sedan de anmälts enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".