Julkortshärvan kan bli en god affär för stadsdirektören. Bilden föreställer inte Martin Andreaes plånbok. Foto:Scanpix
jönköping

Mångmiljonfallskärm till stadsdirektör

Stadsdirektör Martin Andreae kan få ett rejält avgångsvederlag om han skulle förlora jobbet efter nästa val. 14 miljoner kronor närmare bestämt.

Det omdiskuterade julkortet från socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson i Jönköping till stadsdirektör Martin Andreae verkar nu resultera i en mångmiljonfallskärm för Andreae.

Efter att ha fått julkorten har ju stadsdirektören sagt att han blivit rädd för att bli av med jobbet som stadsdirektör om socialdemokreterna kommer till makten efter nästa val.

Den borgerliga majoriteten i Jönköping vill därför stärka hans anställningstrygghet.

Till att börja med ska Martin Andreaes förordnande på sex år förnyas så att det börjar gälla från första april i år. Man räknar alltså bort den tid han redan jobbat på förordnandet.

49-årige Martin Andreae har en årslön på över en miljon kronor.

Om han inte erbjuds ett nytt förordnande som stadsdirektör när de sex åren har gått så ska han enligt det nya avtalet ha rätt till två årslöner i avgångsvederlag och avtalspension på cirka 65 procent av sin nuvarande inkomst.

Skulle den utlösas i dag skulle den kunna kosta kommunen närmare 14 miljoner kronor fram tills Martin Andreae fyller 65.

Han kan dock inte själv utlösa fallskärmen.

Enligt folkpartisten Nils-Erik Davelid som är ordförande i Personalutskottet i Jönköpings kommun förde han och Martin Andreae samtal om vad som skulle hända efter att det nuvarande förordnandet löper ut redan i somras. Då sköt de dock upp frågan eftersom den inte kändes akut.

Men efter den diskussion som förts i Rådhuset i Jönköping efter Peter Perssons omtalade julkort så vill alltså den borgerliga majoriteten rent formellt stärka stadsdirektörens anställningsskydd.

Frågan ska nu upp i kommunstyrelsen elfte mars för beslut.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".