Grovt våld skakar Hessleby

Inom loppet av ett dygn inträffade två händelser som skakat om behandlingshemmet Hessleby i Mariannelund.

I torsdags kväll blev en yngre intagen på behandlingshemmet Hessleby så svårt misshandlad, att han nu vårdas för mycket allvarliga skallskador i Linköping. Igår eftermiddag häktade Eksjö tingsrätt tre intagna unga män misstänkta för den grova misshandeln.

Bara ett dygn efter den svåra misshandeln utspelade sig ett gisslandrama på behandlingshemmet. Två intagna tvingade först till sig narkotikaklassad medicin och därefter tvingade dom båda männen till sig en av de anställdas bilar och tog ägaren med sig in i bilen. Det var först när de körde i diket som dom kunde gripas. 

Det är en fruktansvärd situation, berättar Roger Lönn som är chef på Hessleby behandlingshem.

Ägaren granskar sig själv
Hesslebys behandlingshem ägs av Statens Institutionsstyrelse, en myndighet som både driver och sköter granskningen av dom olika behandlingshemmen. Ann-Kristin Vesterlund är tillsynschef på Statens Institutionsstyrelse och hon har fullt förtroende för hemmet.

- Det är en oerhört välfungerande institution, säger Ann-Kristin Vesterlund.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".